“Na chemotherapie ben je weer helemaal beter.” Maar is dat wel echt zo?

Veel mensen denken dat als je chemotherapie hebt gehad, je weer helemaal de oude bent. Helaas is dit niet het geval. Chemotherapie zorgt ervoor dat de kankercellen worden aangevallen. Maar het valt niet alleen de kankercellen aan, het valt ook de goede cellen in het lichaam aan. En dat kan erg schadelijk zijn en zorgen voor meerdere complicaties. Dat kan direct na de chemo, maar dat kan ook pas na een aantal maanden of zelfs jaren optreden. Dat kan het leven na kanker soms erg zwaar en moeilijk maken.

Joa’s nieren kapot na chemotherapie

Nieren, longen, het hart en meer belangrijke organen kunnen behoorlijk beschadigd worden door chemo. Joa (17) kreeg op haar 14e te maken met botkanker. Hiervoor heeft ze chemotherapie gehad en al snel werd er in haar bloed gezien, dat haar nieren het erg zwaar hadden hierdoor. Toen ze op haar 16e klaar was met alle behandelingen, kreeg ze ook nog een bloedvergiftiging. Er was een bacterie in haar bloedbaan terecht gekomen waardoor zij zo ernstig ziek werd, dat ze op de IC terecht kwam. Hier heeft ze in totaal vijf intensieve nachten doodziek doorgebracht, in de hoop dat ze het zou halen. Gelukkig was dit het geval, maar dit was wel weer een extra klap op haar nieren.

Dialyse & niertransplantatie

Haar nieren begonnen langzaam meer achteruit te gaan. De artsen in Radboud Nijmegen bleven haar iedere maand controleren, maar na anderhalf jaar waren haar nieren echt niet meer te redden. Haar nieren werkten nog maar voor minder dan 10% dus moest zij gaan dialyseren. Het is fijn dat dialyseren bestaat, maar het is ontzettend vermoeiend en intens voor het menselijk lichaam. Dus dit proces kan helaas niet voor heel je leven. Om te overleven heb je dus een nieuwe nier nodig. Joa heeft in maart 2023 een niertransplantatie gehad en het gaat nu goed met haar. Maar door de medicijnen die ze moet nemen voor haar nieuwe nier, tegen het afstoten, is haar weerstand ontzettend laag. Hierdoor is ze erg vatbaar voor het oppakken van bacteriën en virussen. Ze is vaak en dan ook lang ziek. En heeft soms zelfs antibiotica nodig, omdat haar eigen lichaam dan niet genoeg afweercellen heeft om zelf beter te worden.

Van rugklachten na extreme scoliose

Sterre (20) kreeg op haar 17e botkanker. Ze had een tumor in haar 4e rib en ook zij heeft chemotherapie gehad. Maar omdat haar tumor tegen haar long aangroeide, moest deze plek ook bestraald worden. Na een aantal chemo’s hebben ze de tumor operatief verwijderd. Een groot stuk rib, een stuk long en een stukje spier is verwijderd. Hierdoor heeft zij sinds een jaar na de chemo’s ontzettend veel rugpijn. Eerst had ze alleen nog maar pijn bij lang staan, maar nu is dat iedere dag. Ook zij wordt goed onder controle gehouden door artsen. Maar ze hebben kort geleden ontdekt dat haar rug scheef begon te groeien. Het wordt nu iedere dag een stukje erger waardoor ze nu scoliose heeft. De artsen zijn nog opzoek naar de perfecte oplossing voor haar, maar tot die tijd leeft ze iedere dag met rugpijn.

Omdat er een stuk van Sterre haar long weg is gehaald, heeft zij ook een verminderde longfunctie. Door het littekenweefsel wat gevormd is, pakt zij sneller infecties en virussen op vanuit haar longen. Dat kan ontzettend vervelend zijn want ze is vaker ziek dan een gemiddeld ander persoon. Ook heeft ze astmatische klachten, zoals veel hoesten. Ze heeft slijm in haar keel vast zitten waardoor ze altijd een kuchje heeft. Dit komt door haar verminderde longinhoud, van 60%.


Over de opdracht

Studenten van de opleiding Mediaredactie maken in het eerste jaar een magazine. Daarvoor schrijven ze onder andere een human interest-artikel.

Joa Wibier schreef dit verhaal over chemotherapie.