Iedereen houdt wel van ongezond, maar lekker, eten. We weten dat het niet goed is voor ons, maar toch kunnen we er niet genoeg van krijgen: hamburgers, friet, chips en snoep. Maar vaak weten mensen niet wat voor effect het heeft op je lichaam en mentale stand.

“Voeding heeft effect op de kwaliteit van het leven”, vertelt diëtiste Marion Jansen-Manders. “Voeding is heel persoonlijk. Er is immers niemand met dezelfde leefstijl, hetzelfde lichaam en dezelfde voorkeuren als jij”.

Fysieke en mentale gevolgen

Veel voeding gerelateerde klachten zijn het gevolg van ongezonde voeding. Ongezond eten heeft zowel vele fysieke gevolgen zoals overgewicht en darmproblemen, als mentale gevolgen zoals een toename van symptomen van depressie en angst. Op basis van fysieke gevolgen kan een overschot aan ongezonde voeding ook obesitas veroorzaken, en neemt het risico op chronische ziekten (hart- en vaatziekten) toe, volgens jgzrichtlijnen.nl.

“Door gezond te eten, voel je je beter, voorkom je ziekten en versnel je het herstel tijdens of na een ziekte”, legt Marion uit. Een ongebalanceerd en slecht voedingspatroon heeft het tegenovergestelde effect op je mentale stand. Het kan zorgen voor concentratiestoornissen en obsessief denken – vooral over gewicht en uiterlijk. Ook kan het een sterke wissel trekken op het sociaal-emotioneel welzijn van een persoon.

Eetfactoren

Geld speelt een rol in de voedsel gerelateerde keuzes. Mensen met een lager inkomen kiezen over het algemeen sneller voor goedkope, maar ongezonde voedingssupplementen. “Als je in de supermarkt boodschappen doet kies je wellicht sneller voor een doos frikandellen voor 2 euro, dan voor een broccoli van 2,50”, zegt Marion. “Sommige mensen moeten duurzame keuzes maken wanneer ze niet veel hebben om uit te geven, dat heeft ook invloed op wat mensen kiezen”.

Gezondidee.nl zegt dat ook de voedselindustrie gezien wordt als sterke factor van de aantrekkingskracht van ongezond eten, volgens veel psychologen en gedragswetenschappers. Volgens hen ondermijnt de voedselindustrie voortdurend ons streven naar gezond eten met het goedkoop aanbieden van slecht eten, met misleidende marketing met het nadruk leggen op gemak en beschikbaarheid. “Als je een Macdonalds reclame vergelijkt met een reclame van broccoli, voelen vele mensen zich meer aangetrokken in het eten van Macdonalds dan een bord vol groenten”, zegt Marion.

Gezond eten aantrekkelijker maken voor kinderen

Je kunt je wel eens afvragen waarom het eten kinderen zoveel moeite kan kosten. Dat komt met name doordat kinderen aan nieuw eten moeten wennen. Maar daar is zeker wat aan te doen. Om kinderen te leren eten kan je bijvoorbeeld van de maaltijd een feestje maken, zegt Sonneveltopleidingen.nl. “Je hoeft het eten niet door de strot te duwen, het kan ook spelende wijs binnenkomen”, vind Jansen-Manders. “Ik had een paar jaar geleden een kinderfeest met een Spongebob thema, waar de kinderen hamburgers gemaakt op basis van het ‘geheime recept van de krabburger’ aten. Wat ze dus niet wisten, is dat het groenteburgers waren. Maar ze aten het alsnog, gewoon puur omdat het er leuk uit zag”.

“Een specifieke manier die ik heb bedacht om kinderen meer te laten proberen is een voedselcontract. In dat contract staan er 3 etenswaren die de kinderen absoluut niet willen eten, maar daar tegenover staan 3 nieuwe etenswaren die ze moeten proberen”, zegt Marion. Volgens Sonneveltopleidingen.nl staan kinderen staan ook eerder open voor het proberen van nieuw eten als de ouders het ook eten. Het ligt daarbij aan de uitstraling waarmee je het eten aanbiedt en wanneer je met ideeën komt om nieuwe dingen te proberen. Tot slot is het heel goed om tijdens het eten kinderen vooral te stimuleren, bijvoorbeeld door ze te belonen om het eten dat ze wel ophebben.


Over de opdracht

Studenten van de opleiding Mediaredactie maken in het eerste jaar een magazine. Daarvoor schrijven ze onder andere een human interest-artikel.

Anna Latumeten schreef dit verhaal over gezonde voeding.